Onderhoud van kristalglas

Created with Sketch.

Voor het onderhoud aan kristalglas kun je het glas het beste op de hand wassen, om te voorkomen dat het glas breekt, krassen oploopt of witachtige aanslag krijgt. Was de glazen een voor een af in een plastic teiltje met een lauw afwas sopje. Gebruik een zachte spons; dus geen schuurspons! Spoel goed af en droog het glas af.

We raden u aan uw kristal met de hand af te wassen; de hoge temperatuur in de vaatwasmachine en de bijhorende afwasmiddelen kunnen de glazen beschadigen. Als u de glazen toch in de vaatwasmachine stopt, gebruik dan een zachte cyclus en mild reinigingsmiddel!

Onderhoud van kristalglas

Fanatieke wijnliefhebbers beweren dat zeep een residu achterlaat dat de smaak van de wijn beïnvloedt. Ze raden aan soda of natriumbicarbonaat te gebruiken.

Om vlekken te verwijderen, volstaat het een handvol ongekookte rijst in warm water (met een beetje citroensap of azijn) te strooien; is vooral handig bij het reinigen van moeilijk bereikbare plekjes zoals in vazen. Een reinigingstablet voor gebitten is de ideale oplossing voor hardnekkige vlekken (controleer dan wel regelmatig het proces). Laat uw kristallen glazen nooit weken!

Met een beetje azijn op een doek verwijdert u gemakkelijk kleine vlekken. Sommige winkeliers raden aan een druppel ammoniak te gebruiken; wees echter uiterst voorzichtig met deze irriterende chemische stof. Onze goede raad is: gebruik een mengeling van een afwasmiddel, een druppel ammoniak en warm water om uw kristallen glazen te doen blinken

Droog, na al dat harde werk, uw glazen met de hand af (onmiddellijk na het afwassen om vlekken te vermijden). Gebruik hiervoor een doek zonder draadjes. Sommige mensen gebruiken de eerste keer vocht absorberende handdoeken en wrijven de glazen daarna droog met een doek zonder draadjes. De keuze is aan u.